LANGENBOOM | Bewoners en verengingen in Langenboom staan vierkant achter de plannen van ‘Eigen Kweek’ om de kerk in het dorp om te dopen tot een multifunctionele accommodatie (mfa) en alle sportverenigingen onder te brengen bij het sportpark van SES. “Het is hartverwarmend om te zien hoe mensen bereid zijn om cultuurverschillen te overbruggen”, stelt Martijn van Hal van Eigen Kweek. Het haalbaarheidsonderzoek naar het Dorpsplan zal eind februari afgerond worden.

Bij zo’n honderd bestuurders in het Land van Cuijk viel afgelopen vrijdag een Valentijnskaart op de deurmat. “Om ze alvast warm te maken voor onze plannen”, lacht Ivonne van der Horst. Want het Dorpsplan Langenboom is een toonbeeld van burgerparticipatie, iets wat past in de visie van de nieuwe fusiegemeente, dat dit kernendemocratie noemt. De kern Langenboom heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan het Dorpsplan, dat eind januari werd gepresenteerd op een drukbezochte bijeenkomst. Honderden aanwezigen hielden een ticket de lucht in met daarop de tekst ‘YES WE CAN’ en gaven daarmee groen licht aan de volgende fase van de plannen. “We hebben na de eerste bijeenkomst in de zomer twee hoofdthema’s (kerk en sportpark, red.) gekozen en verdeeld over zestien deuren die geopend moeten worden om het project te realiseren. Inmiddels hebben we groen licht van het bisdom gekregen om de kerk te mogen aankopen.”

‘Iedereen wordt er beter van’
De sportverenigingen zijn zelfs al een stap verder. “Tien gebruikers op één sportpark. Vanuit NOS*NSF hebben we iemand die het traject begeleid. Er wordt op toegezien dat iedereen zijn clubidentiteit kan behouden. Iedere gebruiker wordt er beter van en het sportpark kan zijn eigen broek ophouden”, weet Martijn. Datzelfde geldt voor de kerk, die omgeturnd moet worden tot mfa. “Het gebouw blijft grotendeels zoals het is, maar de inrichting zal veranderen. Alle verenigingen passen erin én…”, lacht Ivonne, “er komt weer een dorpscafé. Alle begrotingen zijn naast elkaar gelegd en we zijn ervan overtuigd dat de mfa exploitabel is te maken.”
Martijn vult aan: “Het is echt prachtig om te zien hoe iedereen over zijn eigen schaduw heenstapt. Inmiddels zijn ook de school en de jongeren vanaf 12 jaar bij de plannen betrokken en positief.”
Vijftien van de zestien deuren zijn geopend. Die laatste deur is de besluitvorming in de Millse gemeenteraad en -eventueel- die van de nieuwe fusiegemeente. Ivonne: “Want het vergt een fikse investering van de gemeente. Daarnaast gaan we op zoek naar allerlei subsidies en fondsen. Doel is om met duizend bewoners naar de gemeenteraad te gaan om onze betrokkenheid te tonen.” (MS)

Bron: Kliknieuws.nl